نمایندگی
شرایط دریافت نمایندگی
در صورتیکه همکاران قصد دریافت نمایندگی فروش محصولات و خدمات نورون رو داشته باشد در ابتدا باید درخواست دهد و پس از مذاکره حضوری قرارداد نمایندگی با ایشان منعقد می گردد و میتواند به عنوان نمایندگی نورون در یک نقطه جغرافیایی خاص مشغول فعالیت گردد.
نمایندگی انحصاری
یکی از لایه های نمایندگی تجاری، گرفتن و ایجاد نمایندگی انحصاری است. منظور از آوردن قید انحصار یا exclusivity در این قرارداد آن است که فردِ نماینده، تنها فردی باشد که در منطقه مورد توافق طرفین، به فروش محصولات میپردازد که در این صورت قرارداد جنبه انحصاری پیدا خواهد کرد.
تنها همکاران ما در زمینه مرتبط با سیستم ارتباط با مشتری crm میتوانند این مدل از قرارداد را بر اساس مذاکرات فی مابین منعقد نمایند.
برخی نکات مهم در ایجاد نمایندگی انحصاری:
- بخشهای قرارداد
- مدت قرارداد
- اجرت نماینده
- ضمانتنامه
- حفظ ماهیت نمایندگی
- شرط عدم انتقال قرارداد
- کاهش ریسک نورون
- کاهش ریسک نماینده
- منطقه و رقم انحصار
- انحصار دو جانبه
- ضرورت ذکر قید انحصار در موضوع قرارداد
عاملیت فروش
قرارداد عاملیت فروش نقطه مقابل قرارداد نمایندگی انحصاری است. به عبارتی دیگر قراردادهایی فاقد قید انحصاری است که اصطلاحاً از آن به قراردادهای عاملیت فروش یاد میشود. در نمونه قرارداد عاملیت فروش، عامل اصلی نماینده تجاری است که به استخدام در میآید و به امور مورد نظر مجموعه نورون از جمله فروش محصول او میپردازد.
اما معمولآً فروش را به نام و برند خود انجام میدهد و در مقابل پورسانت یا حق عاملیت دریافت میکند. این شخص وظیفه دارد اطلاعات لازم در مورد فروش، از جمله اقلام آن و قیمت را به عامل فروش ارائه دهد.
منظور از انحصار یک جانبه و یا دو جانبه در نمایندگی چیست؟
در یک تقسیمبندی، نمایندگی انحصاری فروش ممکن است به دو شکل یک جانبه و یا دو جانبه ایجاد شود. نمایندگی انحصاری فروش یک جانبه که در آن نمایندگی دهنده باید ناحیه بازاریابی و فعالیت نماینده تجاری را به طور انحصاری معین کند. به بیان دیگر در این نوع نمایندگی، نمایندگی دهنده وظیفه دارد نماینده تجاری دیگری را در آن منطقه و بازاری به کار نگیرد. و گاه نمایندگی انحصاری فروش دو جانبه است که در آن علاوه بر تکلیف نمایندگی دهنده به بکار نگرفتن نماینده دیگر در مناطق تعیین شده، نماینده نباید کالاهای دیگری را از منابع خارجی تهیه نکند.
وظایف نماینده فروش چیست
- محصولات و خدمات را به بهترین روش ممکن ارائه داده و به فروش برساند
- محتوای پرزنتهای فروش خود را با مطالعهی نوع محل فروش یا نوع کسب و کار تنظیم کند
- تلاشهای فروشش را با مشتریان موجود و بالقوه تنظیم میکند
- با ارسال گزارش فعالیتها و نتایج، مانند گزارش تماسهای روزانه، برنامههای کاری هفتگی و تجزیه و تحلیل ماهانه و سالانه، مدیریت را در جریان قرار دهد
- برای دستیابی به اهداف فروش و فراتر رفتن از آنها، با مشتریان جدید و موجود در تماس باشد
- با حضور در کارگاههای آموزشی، بررسی نشریات حرفهای، ایجاد شبکههای شخصی و شرکت در جوامع تخصصی، دانش حرفهای و فنی خود را به روز نگه دارد
- برای مدیریتِ اعتراضات و شکایاتها، از فنون مذاکره و مهارتهای مجاب کننده استفاده کند
- با بررسی مشکلات، ایجاد راه حلها، تهیهی گزارش و ارائهی توصیههایی به مدیریت، شکایات مشتری را برطرف کند
- نتایج و دستاوردهای فروش را به صورت روزانه جمع بندی کرده و به تیم مدیریت ارائه دهد
- با جمع آوری اطلاعات فعلی بازار در مورد قیمت گذاری، محصولات موجود، محصولات جدید، برنامههای تحویلی و تکنیکهای تجاری، بر رقابت نظارت داشته باشد
- با ارزیابی نتایج و تحولات رقابتی، برای ایجاد تغییر در محصولات، خدمات و خط مشی سازمان، پیشنهادات خود را به مدیریت ارائه کند
اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد دارند جهت افزایش درآمد یا باندل کردن محصولات خود با محصولات نورون اقدام نمایند، می توانند در ابتدا درخواست خود را ثبت نمایند یا با شماره های تماس حاصل فرمایند.